ÄNTLIGEN !! ^^

Det har nu gått lite mer än 1 månad sen jag gjorde min operation, agrafferna togs bort 2 veckor efter op. Så nu börjar de läka ordentligt dock är de en kvar som inte riktigt vill läka ihop men de kommer väll med tiden ^^.
 
Jag mår faktiskt rätt bra, äter 6-7 gånger / dag och väldigt lite åt gången. I början kände jag knappt någon mättnadkänsla kändes som de inte fans någon botten! Men nu senaste veckan  har det ändrats, jag känner verkligen mättnadkänslan ganska snabbt vilket jag tycker är superbra!
 
Vi opererade måste äta extra vitaminer, jag tror att de är 4-5 olika sorter. Men bra nog har några kloka människor sammansatt alla i en och samma tablett, dessutom med god apelsin smak som man tuggar :D Härligt!!
 
Föresten, i morse när jag ställde mig på vågen visade den -10kg !! Jag har med andra ord uppnått mitt första delmål. AWESOME! Jag har stått stilla och trampat flera dagar och NU äntligen händer det.. Nu är det bara resten kvar ^^ Ha en trevlig dag!!
 
 
 
 

Dumping....

Hej!
 
Idag har jag för första gången upplevt en dumping. Det var verkligen hemskt, jag blev helt plötsligt illamående och kallsvettig. Jag var helt enkelt tvungen att lägga mig ner och vila, som tur var försvann de ganska snabbt. Jag hade antagligen ätit lite för fort och inte tuggat ordentligt.
 
GASTRIC BYPASS OP
 
När man gör en gastric bypass operation kopplar man bort en större del av magsäcken, samtidigt kopplas en liten del av den övre magsäcken direkt till tunntarmen. Man kopplar också bort en del av mag-tarmkanalen som tar upp näringen. vilket bidrar till att man går ner ytterligare i vikt.
 
För det mesta gör man denna operation med titthållskirurgi. Kirurgen opererar då med hjälp av att de förs in ett smalt instrument genom små hål i bukväggen. Kirurgen ser hela ingreppet på en bildskärm. ibland kan man inte utföra denna operation med titthål, då får man istället använda sig av öppen kirurgi.
 
Dumping
 
När man får dumping har man överbelastat tarmen med glukos (socker). Om man tuggar maten väl och äter sakta minskar risken att få dumping. När man gjort en GBP så kommer maten omedelbart in i tunntarmen, detta innebär att man får en hög lokal glykoskoncentration och då uppstår dumping.
 
Dumping kan ge en känsla av matthet, hjärtklappning och kallsvettning.  Det man då kan göra är att lägga sig ner och vila en stund. symtomen försvinner normalt inom 10-15 minuter.
 

Min resa som Gastric bypass opererad!

 
                                                       GASTRIC BYPASS OPERATION
 
 
Idag har det gått drygt 3,5 vecka sen jag gjorde min gastric bypass op. Jag gjorde den på Ersta sjukhus den 23 december 2013. Allt har gått bra, de 4 första veckorna ska man egentligen bara äta flytande och därefter 2 veckor med puré kost. Men jag mådde så fruktansvärt illa av all soppa hit o dit. Så började äta puré efter vecka 2 och med tiden har jag börjat äta små bitar, jag får ingen dumping och mår faktiskt bra. 
 
 
Hur dagen ser ut:
 
Jag vaknar runt 8.00 äter första målet som består av 2 dl filmjölk / yoghurt. eller 1 dl  fil och ½ smörgås med nått gott pålägg på. När klockan är 10.00 är de dags att äta 2a målet. Det kan bestå av Fruktsoppa/nyponsoppa/blåbärsoppa etc.  När klockan slår 12.00 är de dags för lunch. Men mellan 10 och 12 brukar jag ställa mig på crosstrainern 5-10 min. det brukar räcka för att få upp flåset, iaf nu i början av min resa.
Till lunch äter jag alltid på en assiett för att veta ungefär hur mkt jag ska äta. Det kan tex vara 4 hemmagjorda köttbullar och en potatis med lite brunsås till, och lite grönsaker. Lunchen är oftast mat som blev kvar från gårdagen. Runt 13 tiden brukar jag gå ut med dottern på en kort promenad för att sen hinna hem och äta nästa mål vid 14.00. 1 glas fil brukar stå på menyn. 16.00 äter jag nästa mellanmål. 18.00 är de dags för middag. och 20.00 äter jag sista målet. I mellan målen dricker jag också vatten.
 
Det har som redan sagt gått 3,5 veckor sen operationen. och jag har redan tappat 8kg. det känns underbart  2 kg kvar till första delmålet.
 
Dags för lunch lägger upp bild senare ^^ ha de bra!!RSS 2.0